

Φάβα, η βασίλισσα της Σαντορίνης, θεωρείται μοναδική γιατί είναι θρεμμένη με το ηφαιστειογενές χώμα της Θήρας, τη δροσιά της θάλασσας και τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Αποκτά γεύση μοναδική, με εξευγενισμένο άρωμα, δίνει εξαιρετικό υλικό για φαγητά πρωτότυπα, γευστικά και υγιεινά.
Αγροτικό προϊόν που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί εδώ και 3500 χρόνια και προέρχεται από την ποικιλία Lathyrous clymenous.Σε ανασκαφές που έγιναν πρόσφατα στο Ακρωτήρι (χωριό της Σαντορίνης), βρήκαν απομεινάρια φάβας αυτού του τύπου, γεγονός που αποδεικνύει ότι καλλιεργείται στο νησί από αρχαιοτάτων χρόνων.Πρόκειται πλέον για προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Καλλιεργείται, θερίζεται, αλωνίζεται, αποξηραίνεται, αποφλοιώνεται και συσκευάζεται. Εμφανίζεται σε πολλές συνταγές παντρεμένη με κρεμμύδι, χοιρινό, μελιτζάνες, ντομάτες, σε σούπες, κ.τ.λ..
Χαρακτηριστικό της: χυλώνει από μόνη της, είναι σφιχτή, με... εξευγενισμένο άρωμα.