

Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην μαγειρική για ν' αρωματίζουν φαγητά. Έτσι, χρησιμοποιούνται σε σούπες, στις σάλτσες (ιδίως ντομάτας) και στα όσπρια ιδιαίτερα στις φακές όπου η παρουσία τους δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα που νοστιμίζει όλο το πιάτο. Σαν βότανο, τ ο εκχύλισμα της δάφνης θεωρείται ότι βοηθάει την καταπολέμηση της αϋπνίας, της έντασης, της δυσπεψίας & της ανορεξίας.
Πολλοί αποδίδουν στη δάφνη ιδιότητες ευεργετικές για ορισμένες διαταραχές των ανώτερων αναπνευστικών οδών, καταπραϋντικές για αρθραλγίες και κνησμούς, κατευναστικές για το στομάχι, αλλά και διουρητικές, εφιδρωτικές, σπασμολυτικές και εμμηναγωγικές. Οι ατμοί του αφεψήματος θεωρούνται τονωτικοί της αναπνοής και αντικαταρροικοί. Με το αφέψημα των φύλλων και των καρπών γίνεται περιποίηση των πληγών ως καθαριστικό, τονωτικό και επουλωτικό μέσο. Ακόμη και στις πληγές εφαρμόζεται και η σκόνη των φύλλων για απολυμαντική και επουλωτική δράση. Η δάφνη βοηθάει στην πέψη των φυτικών πρωτεϊνών που υπάρχουν κυρίως στα όσπρια.
Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις: Η δάφνη δρα ως αντισηπτικό, σπασμολυτικό, αρωματικό, πεπτικό, χολαγωγό και εφιδρωτικό. Τα φύλλα και οι καρποί δρουν τονωτικά στη λειτουργία της πέψης. Υπό μορφή πομάδας ή αλοιφής βοηθά εναντίον των ρευματισμών. Η σκόνη των φύλλων όταν πουδράρεται πάνω σε έλκη επιταχύνει την επούλωση τους. Σε εσωτερική λήψη βοηθά σε προβλήματα κολικού, δυσπεψίας, μετεωρισμού, ανορεξίας, κατάρρους, βήχα και κρυολογήματα. Εξωτερικά βοηθά σε μώλωπες, θωρακικές λοιμώξεις, βήχα, κρυολογήματα, πιτυρίδα, στοματικά έλκη, δύσκαμπτους μύες και διάστρεμμα.
Προετοιμασία: 1 κουταλιά φαγητού από τριμμένα δαφνόφυλλα (ή 3-4 φύλλα) ζεματιούνται με 1 ποτήρι βραστό νερό σ’ ένα σκεπασμένο δοχείο, αφήνονται για 10-15 λεπτά και στραγγίζονται πριν από τη χρήση.