

Παραδοσιακά, ποντιακά, χειροποίητα φύλλα Πέρεκ ψημένα παραδοσιακά στο τζάκι. Συστατικά: Αλεύρι σκληρού σιταριού, αλάτι, νερό. Η συσκευασία περιλαμβάνει 5 φύλλα.
Διατηρείται σε μέρος ξηρό και δροσερό.
Τα φύλλα αυτά είναι η λύση των Ποντίων γυναικών για να κάνουν πίτα, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο. Συνήθιζαν να τα ετοιμάζουν κάθε Σεπτέμβρη και να τα φυλάνε στο σπίτι τους για ένα ολόκληρο χρόνο.
Ατομική στριφτή τυρόπιτα με φύλλα Πέρεκ.
Υλικά
Εκτέλεση
Ψεκάζετε το φύλλο με νερό και από τις δύο πλευρές και το αφήνετε να μαλακώσει. Αν χρειαστεί ξαναψεκάζετε.
Απλώνετε λίγο λάδι, τα τρίμματα της φέτας και τα μυρωδικά. Τυλίγετε σε ρολό και μετά τυλίγετε σε σαλιγκαράκι.
Ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι, ελαφρά λαδωμένο σε μέτρια φωτιά στην αρχή και μετά σε χαμηλή, για 20-30λεπτά, φροντίζοντας να το γυρίσετε μερικές φορές. Μην βάλετε δυνατή φωτιά, θα σας καεί.
Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης.
Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι.
Ο συνεταιρισμός παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.