

H κινόα είναι ένα πλήρες τρόφιμο, περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε έχει λιγοστές θερμίδες και δεν περιέχει γλουτένη. Το μαγείρεμά της είναι εξαιρετικά εύκολο. Μπορεί να μαγειρευτεί όπως το ρύζι ή το πλιγούρι. Ωστόσο χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο πριν την χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη ή να την αναμείξετε τα αγαπημένα σας λαχανικά & μυρωδικά.
Οι βοτανολόγοι θεωρούν την κινόα ψευδοδημητριακό, δηλαδή ένα είδος φυτού που χρησιμοποιείται και έχει την ίδια διατροφική αξία με τα δημητριακά. Οι σπόροι των ψευδοδημητριακών μπορούν να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο. Διατροφικά, η κινόα είναι τρόφιμο ολικής άλεσης, δηλαδή καταναλώνουμε ολόκληρο τον σπόρο, χωρίς να αφαιρούμε κομμάτια για να το κάνουμε πιο γευστικό. Έτσι, δεν χάνουμε μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των άλλων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στον φλοιό της. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως η κινόα, περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Συγκεκριμένα, η κινόα περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι από τα λίγα φυτικά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περιέχει όλα τα σημαντικά αμινοξέα. Επίσης, είναι γεμάτη με υγιεινά λιπαρά, με την μορφή του ελαϊκού οξέος, ένα “καλό” μονοακόρεστο λιπαρό, και του άλφα-λινολενικού οξέος, το Ωμέγα-3 που βρίσκουμε στα περισσότερα φυτά.
Μια μερίδα κινόα περιέχει 160 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λιπαρά (κανένα από αυτά κορεσμένα ή τρανς), καθόλου χοληστερόλη και νάτριο, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 27 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 3 γραμμάρια είναι ίνες).
Δροσερή σαλάτα με κινόα και ρεβύθια
Οδηγίες :
Ξεπλύνετε πολύ καλά το κινόα και βράστε το με νερό σε αναλογία 1 προς 2. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπωλ τα βρασμένα ρεβύθια, πλύνετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και τα προσθέτε στα ρεβύθια. Όταν είναι έτοιμο το κινόα το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει πριν το προσθέσετε στα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνετε την σαλάτα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και σερβίρετε.