

Το μαύρο κύμινο έχει λεπτή πιπεράτη γεύση & έντονο άρωμα και χρησιμοποιείται συχνά σαν υποκατάστατο του πιπεριού. Ταιριάζει σε πίτες και αλμυρά σνακ, κουλουράκια & αρτοσκευάσματα και προσθέτει ιδιαίτερη γεύση σε σαλάτες και σούπες. Στην ινδική κουζίνα χρησιμοποιείται στο κοτόπουλο και τα χορτοφαγικά πιάτα , ενώ συνδυασμένο με κόλιανδο δίνει oriental γεύση στις ομελέτες.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το μαύρο κύμινο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Η συνεχής χρήση του μαύρου κύμινου έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών. Μπορεί να αποτελέσει το μάυρο κύμινο εξαιρετικό τονωτικό όταν αναμιχθεί με μέλι και σκόρδο σε άτομα με άσθμα ή βήχα, καθώς και σε εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης και του κρυολογήματος ή όταν αρχίζει μια λοίμωξη.
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες το μάυρο κύμινο χαρακτηρίζεται για την αντικαρκινική,αντιδιαβητική, αντι-φλεγμονώδη, ηπατοπροστατευτική, αντιυπερτασική και νεφροπροστατευτική δράση κατατάσοντας το στις κορυφαίες τροφές της της σύχρονης διατροφής του ανθρώπου.Το μαύρο κύμινο περιέχει χημικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Η βασικότερη από αυτές τις ουσίες είναι η θυμοκινόνη (thymoquinone).Οι σπόροι του έχουν πολύ λίγο άρωμα, αλλά διαλύουν τα αέρια, που σημαίνει ότι έχουν την τάση να βοηθούν στην πέψη και να ανακουφίζουν από τα αέρια στο στομάχι και στα έντερα.