

Αλεύρι από κριθάρι βιολογικής καλλιέργειας .Κατάλληλο για ψωμί και αρτοσκευάσματα με μεγάλη διατροφική αξία . Το κριθάρι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας .
Η ανεκτίμητη συμβολή του κριθαριού στην υγεία μαςΜείωση χοληστερόλης Οι β-γλυκάνες των διαιτητικών ινών του κριθαριού συνδέονται με τα χολικά οξέα και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων. Τα χολικά οξέα είναι ενώσεις που χρησιμοποιούνται για την πέψη των λιπών και παράγονται στο συκώτι από τη χοληστερόλη. Όταν αποβάλλονται μαζί με τις φυτικές ίνες του κριθαριού, τότε το συκώτι αναγκάζεται να φτιάξει νέα χολικά οξέα. Έτσι, χρησιμοποιεί περισσότερη χοληστερόλη, μειώνοντας τα επίπεδά της στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν ταυτόχρονα και την ποσότητα της χοληστερόλης που παράγεται στο ήπαρ.Αθηροσκλήρωση Η νιασίνη του κριθαριού προστατεύει την χοληστερόλη του οργανισμού από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπρόσθετα, η νιασίνη αποτρέπει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων στο αίμα προς σχηματισμό θρόμβων.Έντερο Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, το κριθάρι είναι ιδανική τροφή για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες, προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο. Όταν οι αδιάλυτες ίνες του κριθαριού υφίστανται ζύμωση από τα ωφέλιμα βακτήρια παράγεται ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας, το βουτυρικό οξύ, το οποίο χρησιμεύει ως κύριο καύσιμο για τα κύτταρα του παχέος εντέρου και βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του. Έρευνες έχουν δείξει ακόμη ότι, το κριθάρι είναι καλύτερα ανεκτό απ'ότι το στάρι σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.Διαβήτης τύπου ΙΙΣύμφωνα με μελέτες, οι β-γλυκάνες των φυτικών ινών του κριθαριού βοηθούν στη επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης στο έντερο. Ο πολύ χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του κριθαριού σημαίνει ότι, δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που το καθιστά ιδανική τροφή για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
-Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.
Κριθάρι βιολογικής καλλιέργειας.