Τι πρέπει να προσέχουμε στις διατροφικές ετικέτες τροφίμων!

Τι πρέπει να προσέχουμε στις διατροφικές ετικέτες τροφίμων!

Ο πίνακας πληροφοριών σε μια διατροφική ετικέτα μας βοηθά να συλλέξουμε πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες, τον αριθμό μερίδων και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των συσκευασμένων προϊόντων.

Είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στα στοιχεία που αναγράφονται στην ετικέτα ώστε να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για τη διατροφή και την υγεία μας. Για την καλύτερη κατανόηση τους ελέγχουμε τα παρακάτω:

Συστατικά ετικέτας

Τα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν μια λίστα συστατικών στο πίσω μέρος της συσκευασίας του. Όλα τα συστατικά σε ένα προϊόν διατροφής πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα με την σειρά βάρους από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο. Έτσι, το συστατικό που αναγράφεται πρώτο είναι εκείνο που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ τα συστατικά που εμφανίζονται πιο κάτω στη λίστα προστίθενται σε μικρότερες ποσότητες στην συσκευασία. Φροντίζουμε να επιλέγουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως: ασβέστιο, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες A, C, D, E.

Την ποιότητα των λιπαρών

Τα trans ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά τα συναντάμε κυρίως σε τρόφιμα όπως (μπισκότα, κράκερ, έτοιμες ζύμες πίτσας, κρουασάν, τυρόπιτες, γλυκά κ.α). Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και μειώνουν την καλή. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα λίπη (όπως το αβοκάντο, ανάλατοι ξηροί καρποί, σπόροι, φυτικά έλαια κ.α) παρέχοντας τα μέγιστα οφέλη στην υγεία μας.
Περιεκτικότητα σε λιπαρά:
Χαμηλό λίπος: 3g ή λιγότερο ανά 100g
Υψηλό λίπος: 7,5g ή περισσότερο ανά 100g
Χαμηλό κορεσμένο λίπος: 1,5 g ή λιγότερο ανά 100 g
Υψηλό κορεσμένο λίπος σημαίνει :5g ή περισσότερο ανά 100g

Τα “κρυφά” σάκχαρα

Η ζάχαρη προστίθεται για πολλούς λόγους σε διάφορα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της γεύσης τους. Καθώς τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη είναι πιο εύγευστα από τα συμβατικά, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες οδηγώντας μας σταδιακά στην αύξηση βάρους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πριν επιλέξουμε κάποιο προϊόν καθώς η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται και με διαφορετικά ονόματα όπως:

• σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης

• μέλι
• καραμέλα
• νέκταρ αγαύης

• ραφιναρισμένο σιρόπι

• ιμβερτοσάκχαρο
• μέλασσα
• σιρόπι βύνης

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200 θερμίδες (10%).

Το "κρυμμένο” αλάτι

Το αλάτι προστίθεται σε πολλά καθημερινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τυριών, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα καπνιστά και παστά κρέατα, τα τουρσιά, τα αλλαντικά,τους κύβους και ζωμούς λαχανικών,τα πατατάκια και πολλά ακόμη. Φροντίζουμε να αποφεύγουμε την υπερβολική ποσότητα του καθώς με την πάροδο του χρόνου,μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουν περισσότερο από το συνιστώμενο μέγιστο των 6 g ανά ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Τις “ειδικές ενδείξεις”

Είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται σε όλες τις ετικέτες τροφίμων τόσο τα αλλεργιογόνα όσο και οι ουσίες που προκαλούν δυσανεξίες ή αλλεργίες.
Σε περίπτωση που κάποιο τρόφιμο περιέχει ή ενδέχεται να περιέχει έστω και ίχνη συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, τότε είναι υποχρεωτική η αναφορά τους «περιέχει ίχνη» με έντονα συνήθως γράμματα στη λίστα των συστατικών.

Τις πρόσθετες ουσίες

Ως πρόσθετα χαρακτηρίζονται οι ουσίες εκείνες (χημικές, φυσικές ή συνθετικές) που προστίθενται στα τρόφιμα κατα την επεξεργασία τους και αποσκοπούν στο να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, να διατηρήσουν την ποιότητα και τη θρεπτική αξία τους, να βελτιώσουν το άρωμα, την εμφάνιση, το χρώμα και την υφή τους. Μερικές από τις κατηγορίες των πρόσθετων είναι τα συντηρητικά, οι γαλακτωματοποιητές, οι χρωστικές, τα ενισχυτικά γεύσης κ.α. Στις ετικέτες τροφίμων αναγράφονται με το χαρακτηριστικό Ε ή με τη χημική τους ονομασία.

Τις ειδικές φράσεις στην ετικέτα

Οι αναφερόμενες διατροφικές ετικέτες με την ένδειξη <μειωμένων λιπαρών> ή <χαμηλών λιπαρών> δεν αποτελούν πάντα τις πιο υγιεινές επιλογές. Γιαυτό είναι σημαντικό να συγκρίνουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά με το αρχικό προϊόν πριν καταλήξουμε σε αυτό με τα μειωμένα λιπαρά.

Τις συνολικές θερμίδες ανά μερίδα

Οι ετικέτες εκφράζονται συνήθως σε θερμίδες (Kcal) που παίρνουμε καταναλώνοντας 100 γραμμάρια από το προϊόν.
Οι πληροφορίες που εμφανίζονται στην διατροφική ετικέτα βασίζονται ως επί το πλείστον σε δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα. Καθώς όμως οι ενεργειακές ανάγκες του καθενός μας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητάς οι συνιστώμενες ημερήσιες θερμίδες διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Συγκατάθεση για cookie