Τα πάντα για τα βούτυρα ξηρών καρπών

Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία από βούτυρα ξηρών καρπών και αυτό κάνει δύσκολη την επιλογή μας. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε έναν χρήσιμο οδηγό που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Τι σας έρχετε πρώτα στο μυαλό όταν μιλάμε για βούτυρα/πολτούς καρπών ? Μάλλον το φυστικοβούτυρο και αμέσως μετά σκέφτεστε θερμίδες & λιπαρά . Όμως έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πιστεύαμε ότι το μόνο βούτυρο καρπού είναι το φυστικοβούτυρο. Πλέον υπάρχουν πολτοί από κάθε είδος ξηρού καρπού . Ξέροντας ότι το να διαλέξετε ποιο να αγοράσετε μπορεί να σας μπερδεύει , ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κάνετε την επιλογή σας.

Γιατί να αγοράσω βούτυρο ξηρών καρπών ;

  • Όλα τα βούτυρα καρπών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γιατί και οι αντίστοιχοι καρποί περιέχουν πολλά λιπαρά . Αλλά τα λιπαρά αυτά δεν είναι «κακά» , είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα , τα οποία όπως είναι γνωστό είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας , ειδικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα και αποτελλούν ένα σημαντικό μέρος της υγιεινής , ισορροπημένης διατροφής.

  • Λόγω των πρωτεϊνών , των λιπαρών και των φυτικών ινών που περιέχουν, οι πολτοί των καρπών αποτελλούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας αργής αποδέσμευσης και βοηθούν να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ώστε να είστε γεμάτοι ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το να τρώμε τακτικά ξηρούς καρπούς βοηθά στον αποτελεσματικό έλεγχο του σωματικού μας βάρους.

  • Τα βούτυρα ξηρών καρπών περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες , μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά και μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ξηρών καπρών σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως τον διαβήτη τύπου Β, την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις.

Ποιο απ’όλα να αγοράσω ;

Υπάρχουν πολλών ειδών πολτοί καρπών . Όλα αξίζει να τα δοκιμάσει κανείς μιας και διαφέρουν σε γεύση, υφή και ωφέλιμα συστατικά. Παρακάτω βλέπετε μερικά από τα σημαντικότερα :

  • Αμυγδαλοβούτυρο : Το αμυγδαλοβούτυρο έχει πλούσια και γεμάτη γεύση. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους ανησυχούν για την καρδιακή τους υγεία και την υγεία των οστών . Όχι μόνο είναι χαμηλό σε κορεσμένα λίπη , είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες , είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε , η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, περιέχει ακόμα τα δυναμωτικά για τα οστά μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Διατηρείστε το στο ψυγείο και απλώστε το στο ψωμί ή προσθέστε το στο μούσλι .

  • Βούτυρο κάσιους : Αυτό το κρεμώδες , γεμάτο πρωτεϊνες , βούτυρο είναι καλή επιλογή για χορτοφάγους ή για εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν όμορφο το δέρμα και τα μαλλιά τους. Περιέχει χαλκό , που ενισχύει το κολλαγόνο, ψευδάργυρο που καταπραύνει το δέρμα και σημαντικό ποσοστό σιδήρου που χρειάζεται για πλούσια μαλλιά . Το φολικό οξύ που περιέχει και είναι απαραίτητο σε περίοδο εγκυμοσύνης , το κάνει ιδανική επιλογή για γυναίκες που σκέφτονται να αποκτήσουν μωρό . Είναι εξαιρετικό για σπιτικό παγωτό και smoothies.

  • Το Βούτυρο σπόρων κολοκύθας είναι τέλειο βραδυνό σνακ για εκείνους που έχουν ανάγκη από ύπνο . Αποτελλεί καλή πηγή του δομικού στοιχείου πρωτεΐνης τρυποφάνη , το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε σερατονίνη και έπειτα σε μελατονίνη , την ορμόνη του ύπνου. Ένα ελαφρύ γεύμα με βούτυρο σπόρων κολοκύθας και κάποιον υδατάνθρακα π.χ. μπανάνα , πριν πάμε για ύπνο , βοηθά να χαλαρώσουμε πιο εύκολα.

  • Το βούτυρο από καρύδια περιέχει το υψηλότερο ποσοστό Ωμέγα-3 από όλα τα βούτυρα . Τα Ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λιπαρά τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την διατροφή. Ανάμεσα σε άλλα , είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν οι φλεγμονές , για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και για τον έλεγχο του σωματικού βάρους . Ο τύπος των Ωμέγα-3 που περιέχονται στα καρύδια είναι το Α-λινολεϊκό οξύ (ALA), όχι τόσο ισχυρό όσο αυτό που περιέχεται στα ψάρια , αλλά είναι απαραίτητο να περιλλαμβάνονται στην διατροφή μας ειδικά αν δεν τρώμε λιπαρά ψάρια. Τα Ωμέγα-3 είναι πολύ ευαίσθητα λιπαρά , διατηρήστε το στο ψυγείο.

  • Φυστικοβούτυρο : Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε καλά , για την καρδιά, μονοακόρεστα λιπαρά . Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που ήταν ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και είχαν μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, είχαν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από τους ανθρώπους που έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες ή κορεσμένο λίπος. Μία μερίδα φυστικοβούτυρου περιέχει 3mg του πιο ισχυρού αντιοξειδωτικού, της βιταμίνης Ε, 49mg μαγνησίου, 208mg καλίου και 0,17mg βιταμίνης Β6. Είχατε φανταστεί ότι το φυστικοβούτυρο με τις 180 μέχρι 210 θερμίδες ανά μερίδα βοηθάει σε δίαιτα αδυνατίσματος ; Κι όμως , περιέχει έναν αξιοζήλευτο συνδυασμό από υδατάνθρακες(2γρ. ανά μερίδα) και πρωτεΐνες(8γρ. ανά μερίδα) που μας γεμίζει και μας κρατάει χορτάτους για περισσότερο χρόνο.

  • Το φουντουκοβούτυρο έχει άρωμα καρυδιού , είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά. Περιέχει αντιοξειδωτικά , που μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και φυτοστερόλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτοστερόλες μειώνουν το ποσοστό της LDL («κακής») χοληστερόλης. Περιέχει ακόμα φυλλικό οξύ , που προλαμβάνει την αναιμία και είναι απαραίτητο σε εγκύους. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β , βιταμίνη Ε , χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά συστατικά για τον μεταβολισμού των οστών. Το φουντουκοβούτυρο είναι το ιδανικό βούτυρο για όσους έχουν αλλεργία στα φυστίκια.

Τι δεν πρέπει ξεχνάμε όταν αγοράζουμε βούτυρα ξηρών καρπών :

  • Οι πολτοί ξηρών καρπών πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο λόγω της υψηλής θερμιδικής τους απόδοσης. Όμως η πλούσια διατροφική τους αξία τα καθιστά απαραίτητα για κάθε σπίτι.

  • «Ότι δίνουμε παίρνουμε». Ένα βούτυρο με πρόσθετη ζάχαρη , υδρογονωμένα λιπαρά και αλάτι , δεν μπορεί να συγκριθεί με την πιο αγνή, αυθεντική εκδοχή , γι’αυτό ελέγχετε τις ετικέτες. Τόταν δεν έχουν προστεθεί ανθυγιεινά έλαια στον πολτό μπορεί να προκείψει διαχωρισμός των ελαίων, αυτό όμως είναι ένα μικρό αντιστάθμισμα της καλής ποιότητας. Αν τοποθετήσετε ανάποδα το βαζάκι θα βοηθήσει αρκετά.

  • Διαλέγοντας ένα ωμό βούτυρο , από ωμούς ξηρούς καρπούς παίρνουμε ένα ελαφρύτερο ως προς τα λιπαρά προϊόν από το αντίστοιχο από ψημένους καρπούς. Παρόλα αυτά κάποιοι προτιμούν τον πολτό των ψημένων καρπών . Αν δεν μπορείται να αποφασίσετε αγοράστε και τα δύο.

  • Ελέγξτε την περιεκτικότητα τους σε αλάτι μιας και κάποιες εταιρίες προσθέτουν περισσότερο απ’ότι άλλες.

Πολτοί & Βούτυρα Ξηρών Καρπών