Σπαράγγι-Ποια η διατροφική του αξία!

Το σπαράγγι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 2.500 χρόνια, παρόλα αυτά είναι ένα δημοφιλές λαχανικό σε πολλά μέρη του κόσμου. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο και μπορούμε να το συναντήσουμε σε τρείς διαφορετικές καλλιέργειες: λευκό, πράσινο και μωβ. Στην χώρα μας, τα πράσινα καλλιεργημένα σπαράγγια είναι τα πιο συνηθισμένα. Έχουν ιδιαίτερη γλυκιά και τραγανή γεύση γιαυτό και μπορούμε να τα εντάξουμε σε πολλές ανοιξιάτικες συνταγές.Ποια τα οφέλη τους στην υγεία μας?

  • Είναι χαμηλό σε θερμίδες

Το σπαράγγι είναι εξαιρετικά χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς 100 γραμμάρια μαγειρεμένου σπαραγγιού αποδίδουν μόλις 20 θερμίδες ,καθιστώντας το ιδανική επιλογή και για όσους προσέχουν την διατροφή τους.Δεν περιέχει καθόλου λίπος και είναι χαμηλό σε νάτριο. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο, ωστόσο οι χρόνοι μαγειρέματος επηρεάζουν τα οφέλη του για την υγεία μας.

  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος

    Το φυλλικό οξύ, είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης διασφαλίζοντας την υγιή ανάπτυξη του μωρού.

    Μισό φλιτζάνι σπαράγγια παρέχει στους ενήλικες το 34% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ και στις έγκυες γυναίκες το 22% των ημερήσιων αναγκών τους .

    Τα άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετό φυλλικό οξύ από τη διατροφή τους μπορείνα παρουσιάσουν αδυναμία και κόπωση λόγω ανεπάρκειας.

  • Ενισχύουν την πεπτική υγεία
    Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πεπτική υγεία. Καθώς τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη διατήρηση μιας υγιούς πεπτικής λειτουργίας.

    Μισό φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 7% των ημερήσιων αναγκών μας.

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
    Τα σπαράγγια όπως και πολλά πράσινα λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης, της τοκοφερόλης και του σεληνίου συμβάλλοντας στην καρδιαγγειακή υγεία.

  • Δρά ως φυσικό διουρητικό

Μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση περίσσειας αλατιού και υγρών από το σώματος μας καθιστώντας το ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα με άτομα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συγκατάθεση για cookie