Βιταμίνες και μέταλλα για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού

Βιταμίνες και μέταλλα για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού!

Γνωρίζοντας τον βασικό ρόλο των κυριότερων βιταμινών και μετάλλων, καθώς και σε ποια τρόφιμα υπάρχουν εξασφαλίζουμε ότι το παιδί μας λαμβάνει καθημερινά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Βιταμίνη Α- Προάγει την φυσιολογική ανάπτυξη και βοηθά στην υγεία των ματιών και του δέρματος.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη αποτελούν τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά (όπως η γλυκοπατάτα και το καρότο), το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη Β- Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β (Β2, Β3,Β6 και Β12) βοηθάει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην παραγωγή ενέργειας. Τις συναντάμε κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, την σόγια, το γάλα,τα αυγά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Βιταμίνη C- Επιταχύνει την επούλωση πληγών του σώματος και μας προστατεύει από τις λοιμώξεις. Ιδιαίτερα πλούσια τρόφιμα σε αυτή την βιταμίνη είναι η κόκκινη πιπεριά, τα ακτινίδια, οι ντομάτες, το σπανάκι, οι αγκινάρες, το κουνουπίδι,το λάχανο, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, το πεπόνι και οι φράουλες.

Βιταμίνη D- Βοηθά τον οργανισμό να απορροφά καλύτερα το ασβέστιο και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιών οστών. Βρίσκεται στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και τα ιχθυέλαια.

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να παίζουν έξω τις ηλιόλουστες μέρες (20-30 λεπτά αποφεύγοντας την υπερέκθεση) για να έρχονται σε επαφή με τον ήλιο. Το φως του ήλιου διεγείρει τη βιταμίνη, η οποία εμφανίζεται φυσικά στο δέρμα, για να γίνει ενεργή στο σώμα.

Σίδηρος - Είναι το βασικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους μυς για να το αποθηκεύσουν και να το χρησιμοποιήσουν. Το μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σουσάμι, οι σταφίδες και τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου.

Ασβέστιο -Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Η κατανάλωση ανεπαρκών ποσοτήτων μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού οδηγώντας σε αδύναμα και εύθραυστα οστά . Το γάλα , το γιαούρτι, το τυρί, οι σαρδέλες, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου.

Φροντίζουμε να του παρέχουμε μια ισοροπημενη διατροφή!!

Συγκατάθεση για cookie