Γιατί πρέπει να τρως ένα αβοκάντο την ημέρα;

Το αβοκάντο ταξίδεψε , από την χώρα των Αζτέκων στην Ευρώπη, μέσα στα καράβια των Ισπανών εξερευνητών, οι οποίοι παρατήρησαν ότι αποτελούσε βασικό είδος διατροφής για τους ιθαγενείς. 


Γνωστό με την ονομασία βουτυρόδεντρο, δεν είναι λαχανικό, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά φρούτο που σε αντίθεση με όλα τα άλλα ,δεν περιέχει σάκχαρα, αλλά πολύτιμα λιπαρά!

 Πώς μας ωφελούν;

Πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, δεν θα έπρεπε να λείπει από την καθημερινή μας διατροφή.


Αν και έχει τριπλάσιες θερμίδες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, τα «καλά» λιπαρά που περιέχει, επιταχύνουν τον μεταβολισμό και βοηθάν στο κάψιμο του σπλαχνικού λίπους, του λίπους δηλαδή που συσσωρεύεται στην κοιλιά μας.

Κατά μέσο όρο, ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων.

Οι ίνες, κυρίως οι διαλυτές, είναι απαραίτητες για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή βοηθούν το σώμα να διασπάσει τους υδατάνθρακες. Από την άλλη πλευρά, δημιουργούν αίσθηση κορεσμού ,που είναι τόσο σημαντική, όταν κάνουμε δίαιτα.

Χάρη σε όλα τα παραπάνω, λοιπόν, το αβοκάντο είναι πραγματική υπερτροφή, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά και τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών, κάνει καλό στο δέρμα και στα μάτια, βοηθά το νευρικό μας σύστημα, μειώνει την υπέρταση, έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Χάρη στην κρεμώδη υφή του και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει αποτελεί μια εκπληκτική βρεφική τροφή.

Πώς τα διαλέγουμε;

Τα αβοκάντο, όπως και οι μπανάνες, χρειάζονται κάποιες μέρες για να ωριμάσουν, αφού κοπούν από το δέντρο. Γι’ αυτό πολύ συχνά όταν τα αγοράζουμε είναι σκληρά.

Προτιμείστε αυτά που είναι σχετικά βαριά και δεν έχουν μαύρες κηλίδες ή χτυπήματα.

Αποφύγετε να τα βάλετε στο ψυγείο όσο είναι άγουρα, γιατί χαλάει η υφή τους. Για να επιταχύνετε την ωρίμανση των πολύ άγουρων καρπών, μπορείτε να τα φυλάξετε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή άλλο φρούτο για 2-3 μέρες.

Αφού ωριμάσουν, μπορείτε να τα διατηρήσετε στη συντήρηση, αλλά για λίγες μέρες. Θα παρατηρήσετε ότι η φλούδα τους μαυρίζει στο ψυγείο, αλλά από μέσα ωριμάζουν πιο αργά. 

Πώς τα τρώμε;

Τρώγονται σκέτα με λίγο στυμμένο λεμόνι και αλάτι και βέβαια είναι τέλειο συμπλήρωμα σε χυμούς και smoothies.

Ψιλοκομμένα ή λιωμένα με το πιρούνι, δένουν με την βουτυράτη υφή τους τις σαλάτες και βέβαια μπορούν να γίνουν μια δυνατή σάλτσα για τα ζυμαρικά μας.

Μια άλλη αγαπημένη παραλλαγή είναι πάνω σε φρεσκοψημένο ψωμάκι ,με αλάτι και ντομάτα, δίπλα σε αυγό ή το κλασικό γουακαμόλε.

Κομμένα σε φέτες γίνονται ένα υγιεινό συνοδευτικό για το κοτόπουλο, το μπιφτέκι ή το ψάρι μας.

Mερικά tips:

 Όταν τρως αβοκάντο, να το συνοδεύεις με πηγή βιταμίνης C, όπως είναι το λεμόνι,

με σκοπό την πλήρη και ταχύτατη απορρόφησή του από τον οργανισμό.

 Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του βρίσκονται κοντά στον εξωτερικό πράσινο

φλοιό, γι’ αυτό ξεφλούδισέ το προσεχτικά.

 Πρόσθεσε στους χυμούς σου μερικά τρίμματα από το κουκούτσι που έχουν υψηλή

περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αμινοξέα.

Συγκατάθεση για cookie