Γιατί χρειαζόμαστε τη Βιταμίνη C;

Όλοι έχουμε ακούσει για τη σημασία της βιταμίνης C στη διατροφή και την υγεία μας, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φροντίζουν να τη λαμβάνουν καθημερινά, είτε πίνοντας χυμούς από φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια είτε μέσω φαρμακευτικών συμπληρωμάτων.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι όλο και περισσότερες νέες έρευνες υποστηρίζουν την προστατευτική της δράση έναντι σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μπορεί, επίσης, να μη γνωρίζετε ποιες τροφές είναι πλουσιότερες σε βιταμίνη C ακόμα και από το πορτοκάλι.

 

Η βιταμίνη C λοιπόν: 

-Προστατεύει από οστεοπόρωση αποτρέποντας την απώλεια μυϊκής μάζας.


-Προστατεύει τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα.


-Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο - σπάνιο μεν αλλά θανατηφόρο.


-Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από καρκίνο, αλλά και στον περιορισμό της εξάπλωσής του.

 

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C;

 

  1. Τα φραγκοστάφυλα,
  2. οι πράσινες πιπεριές,
  3. τα λαχανάκια Βρυξελλών,
  4. το μάνγκο,
  5. το κουνουπίδι
  6. το λάχανο.

 

 

Γιατί πρέπει να προτιμάτε Βιολογικά φρούτα και λαχανικά για την πρόσληψη Βιταμίνης C;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς πιο υγιεινά, καθώς δεν παράχθηκαν με παρεμβάσεις που είναι έξω από την «φυσιολογική» τους ζωή, όπως συνθετικές φυτοπροστατευτικές ουσίες, συνθετικά λιπάσματα, ορμόνες, ζιζανιοκτόνα κ.α. Για τη λίπανση των φυτών χρησιμοποιούνται κοπριές και φυσικά κομπόστ  και στις περιπτώσεις όπου κρίνεται  αναγκαία η επέμβαση με χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται μόνο εκείνες που είναι φυσικής προέλευσης και εγκεκριμένες για βιολογική χρήση. 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1:

Τα λαχανικά που περιέχουν μπόλικη βιταμίνη C, οι ειδικοί συμβουλεύουν να βράζονται σε ελάχιστο νερό και για πολύ λίγα λεπτά, για να αποφεύγεται η εξουδετέρωσή της.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2:

Σε κάθε περίπτωση «με ένα πορτοκάλι καλύπτουμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Συγκατάθεση για cookie