Η Δέσποινα Ξανθοπούλου μιλάει για την απορρόφηση φυτικού σιδήρου

Απορρόφηση φυτικού σιδήρου

 

Ο φυτικός σίδηρος ή διαφορετικά μη αιμικός απαντάται στα φυτικά τρόφιμα, όπως είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί καθώς και ορισμένα λαχανικά. Εξαιτίας της χημικής του δομής απορροφάται σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον αιμικό ή αλλιώς ζωικό σίδηρο.
 

Επιλέγουμε να συνδυάζουμε τον φυτικό σίδηρο με:

 
•       Λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C : μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές, κουνουπίδι,  ντομάτα,  λαχανάκια Βρυξελλών
•       Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C : πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και 

•       Β-καροτένιο : καρότα, μπρόκολο, νεκταρίνια, βερίκοκα, παπάγια, μπρόκολο.

 

Αποφεύγουμε τον συνδυασμό τροφίμων φυτικού σιδήρου με:

 

•       Το ασβέστιο (σπανάκι, παντζάρια) καθώς δεσμεύεται από οξαλικά άλατα του τροφίμου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφησή του. 

•       Τις τανίνες (όπως ο καφές, το τσάι, το κακάο και το κόκκινο κρασί) επιλέγοντας να πίνουμε τα συγκεκριμένα ροφήματα μεταξύ των γευμάτων και όχι κατά την διάρκεια τους.

•       Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ουσίες που επίσης μειώνουν την πρόσληψη σιδήρου. 

 

Φροντίζουμε τα κυρίως γεύματα μας να αποτελούνται από τους σωστούς συνδυασμούς!

Συγκατάθεση για cookie