Η διατροφολόγος Δέσποινα Ξανθοπούλου συμβουλεύει τις μανούλες

Η μητέρα διαδραματίζει έναν πολυπαραγοντικό ρόλο στην υγιεινή διατροφή των παιδιών της.

 

Οι διατροφικές προτιμήσεις, ή άσκηση και κατά συνέπεια η ευεξία των παιδιών μας, καθορίζεται με πολλούς τρόπους από τις συνήθειες της μητέρας.

 

Δεν είναι πάντα εύκολο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Ακολουθώντας όμως τις παρακάτω συμβουλές θα τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία:

 

Διαμορφώνουμε ένα ευχάριστο οικογενειακό περιβάλλον κατά την διάρκεια των γευμάτων

Είναι δελεαστικό να καταναλώσουμε το γεύμα μας μπροστά στην τηλεόραση, καλό θα ηταν ομως να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο τρώγοντας όλοι μαζί στο τραπέζι, αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα.

 

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να δοκιμάσουν ποικιλία υγιεινών τροφίμων μέσα από την επανάληψη

Τα παιδιά είναι εφοδιασμένα με μια βιολογική προδιάθεση γεύσης. Προτιμούν τροφές υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, κυρίως γλυκές και αλμυρές και αποφεύγουν τις ξινές γευσεις. Δεν απογοητευόμαστε αν απορρίψει κάποιο τρόφιμο αντ’ αυτού προσπαθούμε την επόμενη φορά να του το κάνουμε πιο δελεαστικό. Τα περισσότερα παιδιά πρέπει να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο από επτά έως δέκα φορές πριν αποφασίσουν οτι τους αρέσει. Δεν φοβόμαστε λοιπόν να εισάγουμε στα παιδιά μας νέες ή πιο εξωτικές γεύσεις.

 

Φροντίζουμε να έχουμε πάντα σε εμφανή σημείο υγιεινές τροφές (φρούτα και λαχανικά)

Όλα τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά προέρχονται από φυσικά φυτικά χημικά προσφέροντας υγιή αποτελέσματα στο σώμα μας. Διαφορετικά χρώματα συνεπάγεται ποικιλία βιταμινών. Προσφέροντας στα παιδιά μας ένα πολύχρωμο σνακ διαφορετικών φρούτων και λαχανικών σε ενδιαφέροντα σχήματα θα τα κάνουμε να φαίνονται πιο διασκεδαστικά.

 

Τους μαθαίνουμε πότε να σταματήσουν

Παρόλο που τα παιδιά γεννιούνται με την ικανότητα να σταματήσουν να τρώνε όταν έχουν χορτάσει, μπορεί συχνά να είναι δύσκολο για τους γονείς να κρίνουμε εάν τα παιδιά έχουν φάει τα σωστά τρόφιμα στην σωστή ποσότητα.

Διδάσκοντας στα παιδιά μας να ακούνε το σώμα τους και να αναρωτηθούν σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα, όπως "Είναι γεμάτη η κοιλιά μου;"  θα τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπτύξουν την ικανότητά τους να αισθάνονται πληρότητα.

 

Βρίσκουμε τρόπους να διασκεδάσουμε μαζί τους στην κουζίνα

Κάντε το διασκεδαστικό δίνοντάς τους τις δικές τους ποδιές και αφήστε τους να σας βοηθήσουν τακτικά με μικρές εργασίες στην κουζίνα.

Καθώς μεγαλώνουν και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τα παιδιά είναι πιο πιθανό να γίνουν περιπετειώδεις τρώγοντες εάν ξέρουν να μαγειρεύουν.

 

Αποφεύγουμε την κατανάλωση φρουτοποτών και αναψυκτικών (καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη) παροτρύνοντας τα να πίνουν περισσότερο νερό.

 

Δεν απογοητευόμαστε!

Στην προσπάθεια μας να τους διδάξουμε καλές διατροφικές συνήθειες, δίνουμε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα, αποτελώντας πρότυπο για τα παιδιά μας! Για να καταφέρουμε να τα φροντίσουμε σωστά, είναι απαραίτητο πρώτα να φροντίσουμε εμας τους ίδιους.

By Δέσποινα Ξανθοπούλου

Συγκατάθεση για cookie