

Αναποφλοίωτο βιολογικό ρύζι Μπασμάτι από τους πρόποδες των Ιμαλαϊων . Το μπασμάτι είναι ένα μακρύκοκκο ρύζι ιδιαίτερα δημοφιλές για το άρωμα του , ιδανικό για εξωτικά ασιατικά πιάτα , ταιριάζει πολύ με μπαχαρικά όπως το κάρυ , το τζίντζερ και το σαφράν .
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100γρ.
Ενέργεια kj / kcal: 1502 kJ / 356 kcal Λίπος: 1.1 g Κορεσμένα λιπαρά :0,3 g Υδατάνθρακες.:76,4 g
Εκ των οποίων σάκχαρα: 0,3 g Φυτικές ίνες:. 1,6 g Πρωτεΐνες: 9,3 g Αλάτι: 0,02 g
Γρήγορη συνταγή για 2 άτομα ως συνοδευτικό : Βράζετε για 125γρ ρύζι σε 250ml ελαφρώς αλατισμένο νερό και αφήστε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Συνταγή για αρωματικό ρύζι μπασμάτι με μπαχαρικά .
250 γρ. βιολογικό ρύζι μπασμάτι Davert1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο1/3 κ.γ. κουρκουμά1 ξύλο κανέλας3-4 γαρύφαλλα4-5 σπόροι καρδάμο1/2 κ.γ. σπόροι κύμινου2 κ.σ. βούτυρο 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδοαλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε σε κρύο νερό για 30'. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 4'-5'. Το αφαιρούμε και προσθέτουμε στο ίδιο λάδι όλα τα μπαχαρικά. Τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για 1'-2'. Προσθέτουμε το στραγγισμένο ρύζι, αλάτι και 550 ml νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει 10'-12'. Το βγάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε σκεπασμένο άλλα 5'. Το ανακατεύουμε με πιρούνι και το σερβίρουμε.