

Πολύτιμη σε προβλήματα του στομάχου, ιδιαίτερα στην γαστρική ατονία. Βοηθά σε εντερικές διαταραχές και στους πόνους της κοιλιάς. Θεωρείται διεγερτικό, εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό και αντιασματικό. Πολύ καλό μικροβιοκτόνο και αντισηπτικό κατάλληλο για ουλίτιδα, φλεγμονές του λαιμού, γρίπη και κρυολόγημα.
Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αμηνόρροιας ως εμμηναγωγικό κατά των ρευματικών πόνων των μυών και των αρθρώσεων, κατά του πονοκεφάλου, της ευκοιλιότητας και του πονόδοντου. Με πλύσεις, λουτρά και εντριβές δρα κατά του «στραβολαιμιάσματος» και τις ψύξεις των μυών, σε τσιμπήματα εντόμων στη φθειρίαση και βοηθά στην επούλωση και αποστείρωση των πληγών που πυορροούν. Σε μορφή σκόνης προκαλεί πτάρνισμα που βοηθά στο σταμάτημα του λόξυγκα. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική. Συνοδεύει κρεατικά φούρνου και σχάρας, ψάρια, σάλτσες, φασόλια, ζυμαρικά, τυριά και ντομάτα. Συνδυάζεται καλά με βασιλικό, θυμάρι και μαντζουράνα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Σαν έγχυμα. Ρίχνουμε 1 ή μισή κουταλιά του γλυκού σε 1 φλιτζάνι νερό για 5 λεπτά. Πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα σκέτο ή με μέλι. Για πλύσεις βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας σε μισό λίτρο βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο έγχυμα αν το διατηρήσουμε στο ψυγείο ή το ξαναζεστάνουμε.