Εγκυμοσύνη και Vegan διατροφή

Εγκυμοσύνη και vegan διατροφή

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες εξακολουθούν να ακολουθούν την vegan διατροφή και κατά την διάρκεια της κύησης.

Παρόλο που οι φυτικές δίαιτες στη περίοδο αυτή διατρέχουν κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων, μια καλοσχεδιασμένη vegan δίατροφή μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, αλλά προυποθέτει ισχυρή επίγνωση της πρόσληψης βασικών θρεπτικών ουσιών:

 • Κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φυτικών ινών.
  Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

 • Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ.
  Το συναντάμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια), στα φρούτα ( αβοκάντο) και είναι απαραίτητο καθώς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να αναπτυχθεί εγκεφαλική δυσλειτουργία στο βρέφος.

 • Αποφυγή πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων.
  Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα έμβρυο, αντιθέτως μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του γιατί είναι πλούσια σε πρόσθετα και συντηρητικά.

 • Επιλογή καλών φυτικών πηγών λιπαρών οξέων, αποφεύγοντας τα trans λιπαρά (φοινικέλαιο). Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και βρίσκονται στον αλεσμένο λιναρόσπορο, στα καρύδια και στους αλεσμένους σπόρους chia.

 • Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας ασβεστίου.
  Λόγω της ανάπτυξης της οστικής μάζας του εμβρύου οι ανάγκες της μητέρας σε ασβέστιο είναι αυξημένες. Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα όσπρια (φασόλια-ρεβύθια) καθώς και διάφορα λαχανικά (σπανάκι, λαχανίδα) αποτελούν φυτικές πηγές ασβεστίου.

 • Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12.
  Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Καθώς δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αυτής στα φυτικά τρόφιμα, απαιτείται η λήψη συμπληρώματος.

 • Σίδηρος:
  Όλες οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου καθώς οι ανάγκες του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σχεδόν διπλασιάζονται γιαυτό η λήψη συμπληρώματος είναι απαραίτητη. Η βιταμίνη C και άλλα οργανικά οξέα (όπως το κιτρικό οξύ) αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα φυτικού σιδήρου.

 • Πρωτεΐνη:
  Η πρόσληψη πρωτεϊνών θα πρέπει να αυξηθεί κατά 10% στις vegan έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης για την κάλυψη αυξημένων αναγκών.

  Λόγω του ότι η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τόσο την συνολική υγεία της ίδιας όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου απαιτείται να είναι υγιεινή και πλήρες διατροφικά καλύπτοντας όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της εγκυμοσύνης.